Θα το συναντήσετε σε διάφορες ποικιλίες και καλλιεργείται είτε για να πάρει τη μορφή κρασιού, είτε για να λάβει θέση στο τραπέζι μας, νωπό ή αποξηραμένο. Ακόμη και ως χυμός ή γλυκό του κουταλιού, το σταφύλι αποτελεί ένα από τα νοστιμότερα φρούτα που είναι άμεσα συνυφασμένα με τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Τα σταφύλια αποτελούνται κατά περίπου 80% από νερό και δίνουν περίπου 80 θερμίδες στα 100 γραμμάρια. Η ίδια ποσότητα σταφυλιού περιέχει 15 γραμμάρια φυσικών σακχάρων, ποσότητα αντίστοιχη με αυτή που θα βρεί κανείς σε ένα μέτριο πορτοκάλι. Η ενεργειακή του αξία αυξάνεται όταν αφαιρείται η «υγρασία» του και η ίδια ποσότητα (100 γραμμάρια) σταφίδας σας προμηθεύει με 299 θερμίδες.

Πολλοί αναφέρουν το σταφύλι ως «βασιλιά» των φρούτων. Περιέχει κάλιο, βιταµίνες Α, Β και C, ενώ ανεξαρτήτου χρώματος, περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται φλαβονοειδή και θεωρείται πως συμβάλουν στην πρόληψη χρονίων νοσημάτων. Η ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στη φλούδα του, αποτελεί το «διασημότερο» συστατικό του σταφυλιού και έχει φανεί πως μπορεί να ασκήσει προστατευτικό ρόλο στη λειτουργία της καρδιάς.

Αντί γλυκού: Το σταφύλι είναι ένα φρούτο που, εφόσον δεν το υπερκαταναλώνετε, μπορεί να καλύψει την επιθυμία σας για γλυκό δίνοντας λίγες θερμίδες,. Πέρα από τη φυσική γλυκιά του γεύση, μπορεί να σας δώσει την αίσθηση ότι απολαμβάνετε παγωτό, αν απλά βάλετε μερικές ρόγες.. στην κατάψυξη!

Για «αντιδραστικούς»: Αν έχετε παιδιά που δεν αγαπούν τα σταφύλια μπορείτε να τα βοηθήσετε να εξοικειωθούν με τη γεύση τους φτιάχνοντας δροσερές φρουτοσαλάτες με πολύχρωμα φρούτα και σταφύλι, τις οποίες μπορείτε ενίοτε να συνοδεύετε με παγωμένο γιαούρτι ή μία μικρή μπάλα σπιτικό παγωτό. Οι χυμοί των φρούτων μπορούν επίσης να βοηθήσουν ώστε ένα παιδί να εξοικειωθεί με τη γεύση τους.

Μπορείτε λοιπόν να επιλέξετε ως ένα γρήγορο και πρακτικό σνακ στις δραστηριότητες των παιδιών έναν 100% φυσικό χυμό κοκτέιλ 5 φρούτων που περιέχει σταφύλι και ταυτόχρονα καλύπτει το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης βιταμινών Β6, Β12, C και Ε.

πηγη: http://www.youweekly.gr